Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 27 of 27

Thread: 1983 GS1100E project

  1. #21
    Join Date
    Oct 2021
    Location
    Seattle WA
    Posts
    15

    Default

    What is odd is that I never had a problem starting. It still grabbed and spun the crank just fine. I would never get the clunk at speed, but I would get it sometimes stopped at idle with the clutch pulled in and sometimes at lower revs in lower gears. Still very confused about what would cause it to do this. Thanks for the additional pieces of info.

  2. #22
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Ireland
    Posts
    4,507

    Default

    The search here is broked, but something will come up regarding 1100s and their starting clutches. They were notorious for kickback on starting if the battery and ignition wasn't perfect and it wasn't a sunny day in San Diego.
    Some went so far as to install an ignition retarder for starting, which seemed to cure it once and for all.
    ---- Dave
    79 GS850N - Might be a trike soon.
    80 GS850T Single HIF38 S.U. SH775, Tow bar, Pantera II. Gnarly workhorse & daily driver.
    79 XS650SE - Pragmatic Ratter - goes better than a manky old twin should.
    92 XJ900F - Fairly Stock, for now.

    Only a dog knows why a motorcyclist sticks his head out of a car window

  3. #23
    Join Date
    Feb 2014
    Location
    Netherlands
    Posts
    1,094

    Default

    I have seen this starter clutch problem many
    times.

    Here's a good read on "The Clang"
    https://www.theflyingbanana.com/starterclutch.htm

  4. #24
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    West Slope, OR
    Posts
    11,981

    Default

    Good looking project

    You should post this in the Projects forum
    1978 GS 1000 (since new)
    1979 GS 1000 (The Fridge, superbike replica project)
    1978 GS 1000 (parts)
    1981 GS 850 (anyone want a project?)
    1981 GPZ 550 (backroad screamer)
    1970 450 Mk IIID (THUMP!)
    2007 DRz 400S
    1999 ATK 490ES
    1994 DR 350SES

  5. #25
    Join Date
    Oct 2021
    Location
    Seattle WA
    Posts
    15

    Default

    Quote Originally Posted by Grimly View Post
    The search here is broked, but something will come up regarding 1100s and their starting clutches. They were notorious for kickback on starting if the battery and ignition wasn't perfect and it wasn't a sunny day in San Diego.
    Some went so far as to install an ignition retarder for starting, which seemed to cure it once and for all.
    Good to know. thanks

  6. #26
    Join Date
    Oct 2021
    Location
    Seattle WA
    Posts
    15

    Default

    Quote Originally Posted by Big T View Post
    Good looking project

    You should post this in the Projects forum
    Yeah, I was thinking that. Wondering if there is a good way to migrate the thread or reference this one once I start posting there.

  7. #27
    Join Date
    Oct 2021
    Location
    Seattle WA
    Posts
    15

    Default

    Quote Originally Posted by Rijko View Post
    I have seen this starter clutch problem many
    times.

    Here's a good read on "The Clang"
    https://www.theflyingbanana.com/starterclutch.htm
    Very informative. Many thanks. Still curious about the fact that I wouldn't get it at starting, but once the bike was running. it does back up my theory that somehow the crank shaft was trying to rotate the wrong way and throwing the rollers back. Once I've got it back together (God willing), I'll make sure to confirm timing, cam chain tension, blueprinted carbs, and see if I still get it. At least if I do, I'll know where it is coming from and can trouble shoot from there.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •